Cand se planteaza salata in gradina si cum sa faci asta
Cand se planteaza salata in gradina si cum sa faci asta

Cand se planteaza salata in gradina si cum sa faci asta


Cand se planteaza salata in gradina. Care este perioada ideala pentru a cultiva salata verde in gradina de acasa, dar si cum sa faci asta in mod corect pentru a obtine rezultatele asteptate.

Cand se planteaza salata in gradina si cum sa faci asta – Cuprins:

Cum sa obtii rasaduri de salata verde

Rasaduri de salata verde
Rasaduri de salata verde

Bineinteles, primul pas va fi sa ai rasaduri de salata verde. Fie ca decizi sa le cumperi, fie ca le obtii chiar la tine acasa, acesta va fi primul pas de care te vei ocupa.

Ar fi bine sa stii ca salata se poate dezvolta fara probleme la temperaturi mai mari de 16 grade Celsius si nu este o planta pretentioasa atunci cand vine vorba de lumina. 

Mai mult, planta prefera solurile cu mult humus si are nevoie de apa pentru a se dezvolta in mod corect. Totodata, solul trebuie sa aiba un pH neutru sau putin acid.

Rasadurile de salata verde se obtin destul de usor, o sa fie nevoie sa pui semintele intr-un pat germinativ cu turba, iar apoi sa le asiguri o temperatura constnta de peste 16 grade Celsius.

Fii atent si la lumina, pentru ca plantele vor avea nevoie de 6-8 ore de lumina pentru a se dezvolta cum trebuie.

Atunci cand vor avea 3 frunze reale, rasadurile pot fi mutate in ghivece sau in tavi alveolare, unde vor ramane pana la momentul plantarii.

Cand se planteaza salata in gradina

Cand se planteaza salata in gradina
Cand se planteaza salata in gradina

Ei bine, salata se planteaza atunci cand rasadurile au varsta de aproximativ o luna sau atunci cand acestea au 5 frunze adevarate. Nu uita ca trebuie sa le uzi foarte bine inainte de plante, pentru a fi bine hidratate si pentru a se adapta mai bine la noul mediu.

Salata are o perioada scurta de vegetatie si poate fi recoltata la aproximativ 50 de zile de la semanare. Asadar, poti planta salata in gradina primavara devreme, asadar sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie poate fi perioada ideala, in functie de temperaturile exterioare.

Citeste si: Cand se planteaza ridichile in gradina. Cea mai buna perioada

Desigur, plantarea se poate face pana la sfarsitul lunii iunie, pentru a te asigura ca te vei bucura de salata verde pe toata perioada verii. Nu uita ca dupa ce au trecut 120 de zile o sa poti recolta si semintele, pe care sa le folosesti in anul ce urmeaza la o noua cultura.

Distanta de plantare este iarasi foarte importanta daca vrei sa obtii o cultura de calitate, asa ca iti recomandam sa lasi aproximativ 30 de centimetri intre randuri si 15 de centimetri intre plantele de pe acelasi rand.

In cazul in care alegi sa plantezi rasadurile de salata verde in sere sau solarii, trebuie sa stii ca poti face asta in orice perioada a anului, atata timp cat le vei asigura o temperatura de 16-18 grade pentru a se dezolta in mod corect.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.