Cand se face igienizarea adaposturilor de animale
Cand se face igienizarea adaposturilor de animale

Cand se face igienizarea adaposturilor de animale


Cand se face igienizarea adaposturilor de animale. Din cand in cand, in special la intrarea si la iesirea din iarna, adaposturile de animale au nevoie de o igienizare totala. Specialistii recomanda astfel operatiuni de dezinsectie, dezinfectie si deratizare specifice adaposturilor de animale.

In acelasi timp, chiar si in perioada sezonului rece, crescatorii de animale trebuie sa faca anumite proceduri specifice pentru circulatia aerului in adaposturi, astfel incat animalele sa nu iasa din iarna pline de paraziti. Asadar, haideti sa aflam impreuna cand trebuie facuta de fapt igienizarea adaposturilor de animale si ce presupune toata aceasta procedura!

Cand se face igienizarea adaposturilor de animale – Cuprins:

Igienizarea adaposturilor de animale. Cand si cum sa o faci

Igienizarea adaposturilor de animale
Igienizarea adaposturilor de animale

In primul si primul rand, atunci cand vorbim despre igienizare, trebuie sa facem o diferenta intre dezinsectie, dezinfectie si deratizare. Dezinfectia se face cu substante dezinfectante pentru a distruge virusii, bacteriile si anumiti miceti.

Apoi, dezinsectia se face pentru a distruge toti vectorii externi ce au patruns in adaposturi, precum mustele, tantarii si alte asemenea. In cele din urma, deratizarea se face pentru distrugerea rozatoarelor. Toate cele trei proceduri sunt obligatorii si trebuie realizate periodic in orice adaposturi de animale. 

Curatenia periodica in adaposturile de animale si mentinerea acesteia sunt esentiale atunci cand vine vorba despre ingrijirea animalelor si prevenirea imbolnavirilor. De cele mai multe ori, apar probleme in adaposturile in care sunt umiditatea si temperatura depasesc limitele normale.

Cele mai multe probleme apar in timpul iernii, deoarece crescatorii de animale tind sa tina adaposturile inchise pentru a nu se forma curenti de aer si pentru a pastra caldura la interior. Tocmai din acest motiv, igienizarea adaposturilor dupa sezonul rece este extrem de importanta pentru sanatatea animalelor. 

Conditiile de umiditate crescuta si temperaturile prea inalte pot cauza aparitia unor paraziti externi sau micoze externe pe animale. Acestea pot produce disconfort in timp, provocand de asemenea scaderea productiei de lapte sau carne.

Gunoi de grajd
Gunoi de grajd

In plus, toate acestea dau un aspect inestetic animalelor. Totodata, si lipsa luminii se poate dovedi a fi un factor favorizant in aparitia parazitilor si a micozelor la animale. Astfel, fermierii pot lasa usile deschise peste zi la adaposturi, atunci cand temperaturile de afara permit acest lucru, astfel incat adaposturile sa fie aerisite. 

Varuirea adaposturilor de animale este, de asemenea, extrem de importanta in procesul general de igienizare. Este nevoie insa de o atentie suplimentara, aceste solutii antiparazitare putand fi periculoase daca sunt aplicate la intamplare. Solutiile antiparazitare se pot dovedi, de asemenea, toxice, in special atunci cand nu sunt aplicate in doze corespunzatoare si la intervale de timp corespunzatoare. 

Igienizarea este importanta si la inceputul iernii, insa este imperios necesara la incheierea sezonului rece. Atunci, este important ca animalele sa iasa la lumina si la aer curat, sa fie scoase si plimbate atunci cand razele soarelului incep sa reatinga pamantul. Anumite boli de piele pot fi chiar prevenite prin aceasta simpla scoatere si plimbare a animalelor sub razele soarelui.

Cotet de gaini
Cotet de gaini

Lucrurile sunt destul de complicate si atunci cand vorbim despre acele cotete din lemn in care se adapostesc pasarile. De multe ori, in aceste adaposturi nu sunt facute corect procedeele de dezinfectie si dezinsectie sau nu sunt facute deloc de ani de zile.

In asemenea conditii, aparitia capuselor Argas nu este deloc exclusa, iar acestea s-au dovedit de-a lungul timpului extrem de daunatoare pentru pasari. Capusele Argas sunt hematofage si consuma foarte mult sange de pasare.

Citeste si: Cand se scot florile afara si cum sa faci asta

Astfel, se poate ajunge la infestatii masive, caz in care nu este deloc exclus sa va treziti cu niste pasari foarte slabe si care nu mai au oua si la care apar probleme serioase de alimentatie. 

Igienizarea adaposturilor de animale trebuie privita cu seriozitate de toti fermierii. Netratarea la timp a parazitilor sau ciupercilor ce apar ca urmare a lipsei dezinfectiei si dezinsectiei in cadrul adaposturilor de animale poate provoca in timp neplaceri uriase, care pot ajunge chiar si pana la moartea animalelor. 


Like it? Share with your friends!

Cristian P.