Cand apare ambrozia si ce afectiuni cauzeaza
Cand apare ambrozia si ce afectiuni cauzeaza

Cand apare ambrozia si ce afectiuni cauzeaza


Cand apare ambrozia si ce afectiuni poate cauza. Ambrozia ne da mari batai de cap in ultimii ani, un numar din ce in ce mai mare de romani suferind de pe urma acestei buruieni care creste necontrolat unde vezi cu ochii. Gravitatea alergiilor dezvoltate a crescut considerabil in ultimii ani, ambrozia dovedindu-se din ce in ce mai agresiva.

Cand apare ambrozia si ce afectiuni cauzeaza – Cuprins:

Alergia la ambrozie

Alergia la ambrozie
Alergia la ambrozie

Potrivit specialistilor, alergiile cauzate de ambrozie se manifesta in cele mai multe cazuri prin rinoconjuntivita alergica si astm. Daca te numeri printre persoanele sensibile din acest punct de vedere, mai mult ca sigur ca te intrebi cand apare ambrozia. Stiind cand este perioada de inflorire si cand emite polen ambrozia, te vei putea proteja mai bine!

Ti s-a intamplat de multe ori sa ai nasul infundat, sa incepi sa stranuti din ce in ce mai tare si sa lacrimezi sau chiar sa tusesti sec?! Ei bine, ti-ai dat probabil seama ca nu intotdeauna este vorba despre o simpla raceala atunci cand apar aceste simptome. Este insa foarte probabil sa iti dea batai de cap o alergie la polenul de ambrozie!

Cunoscuta in popor si sub denumirea de iarba parloagelor, ambrozia este o planta extrem de invaziva, care s-a raspandit de-a lungul vremurilor tocmai din America de Nord si Centrala pana pe continentul european, inclusiv in tara noastra.

Multe tari europene au luat masuri din timp si au declarat ambrozia buruiana de carantina. Motivul din spatele acestei decizii a fost unul cat se poate de simplu, polenul sau dovedindu-se a fi extrem de alergenic, creand tot felul de complicatii asupra sanatatii.

Lucrurile nu stau deloc bine atunci cand vorbim despre ambrozie in Romania, buruiana reusind sa se raspandeasca in ultimii ani cat vezi cu ochii. Astfel, ambrozia poate fi intalnita acum pe marginea oricarui drum, in culturi agricole sau pe pajisti mai mult sau mai putin ingrijite.

Daca nu era de ajuns, ambrozia a ajuns sa isi faca simtita prezenta chiar si in parcuri sau in gradini. Asadar, nu este de mirare ca un numar atat de mare de oameni sufera din cauza acestei buruieni pe cat de banale, pe atat de agresive!

Cand apare ambrozia

Cand apare ambrozia
Cand apare ambrozia

Potrivit datelor adunate de specialisti, sezonul de polen de ambrozie debuteaza in mod normal in jurul jumatatii lunii iulie, intinzandu-se apoi pana la jumatatea lunii octombrie. Totusi, trebuie spus faptul ca in functie de conditiile meteo, sezonul in care infloreste ambrozia poate incepe mai devreme si se poate intinde pana mai tarziu in toamna.

Polenizarea ambroziei este realizata cu ajutorul vantului prin raspandirea graunciorilor de polen. O singura planta matura poate elibera in atmosfera cateva miliarde de graunciori de polen si pana la 30.000 de seminte. Potrivit specialistilor, semintele isi pastreaza calitatile germinative pe o perioada de pana la 40 de ani. Ambrozia isi atinge perioada de maxima polenizare in lunile august si septembrie.

Citeste si: Cand se planteaza gardul viu si care sunt pasii

Polenul de ambrozie se poate dovedi extrem de periculos pentru anumite persoane, acesta fiind si unul dintre factorii agravanti ai astmului bronsic. Pentru a induce o reactie alergica nu este nevoie decat de o concentratie de polen in aer de pana in 30 de graunciori de polen pe metru cub. Mai mult decat atat, persoanele ce prezinta o sensibilitate mai mare la polenul de ambrozie pot fi afectate chiar si de 1 sau 2 graunciori de polen/m3.

Tinand cont de toate aceste aspecte si de numarul tot mai mare de oameni care sufera din cauza polenului de ambrozie, autoritatile europene de la Bruxelles au luat decizia de a pune ambrozia pe o lista neagra, declarand-o specie periculoasa pentru sanatate. Autoritatile romane au reactionat la randul lor la aceasta problema, luand hotararea de a ii amenda pe cei care nu combat ambrozia.

Astfel, legea 129/2020 prevede sanctionarea cu amenda cuprinsa intre 1.000 si 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda cuprinsa intre 10.000 si 20.000 de lei pentru persoanele juridice pentru nerespectarea regulilor privind combaterea ambroziei.


Like it? Share with your friends!

Cristian P.