Auto

Cand se schimba discurile de frana la masina

Cand se schimba discurile de frana. Afla cand trebuie sa schimbi aceste piese auto la masina ta si cum trebuie sa le verifici. Nu este deloc greu si ar trebui sa faci acest lucru periodic, pentru ca tine de siguranta ta.

Cand se schimba discurile de frana la masina – Cuprins:

Ce rol au discurile de frana la masina ta

Disc de frana

In cazul in care nu stiai, discurile de frana reprezinta o componenta esentiala a sistemului de franare al masinii. Modul de functionare este destul de simplu: doua placute de frana sunt actionate de un etrier, iar acestea franeaza discul.

Practic, daca nu ar exista discurile de frana nu ai putea incetini o masina. Asta daca nu luam in considerare si franale pe tambur, care sunt destul de invechite si se mai folosesc doar la masinile vechi sau cele mai ieftine. Aproape toate masinile moderne sunt echipate cu un sistem de frana cu disc.

Desigur, exista mai multe tipuri de discuri de frana, iar acestea pot fi cu suprafata de franare plina, ventilate sau ventilate perforate.

Cele cu suprafata de franare plina sunt folosite pe majoritatea masinilor, in timp ce cele ventilate sunt formate din doua piese de metal prin care aerul poate trece si le poate raci mai repede.

Totodata, discurile ventilate pot fi si perforate. Acestea se gasesc pe masinile sport cu sisteme de franare de inalta performanta. Principalul avantaj este ca se racesc foarte repede si ofera o putere mare de franare.

Cand se schimba discurile de frana

Cand se schimba discurile de frana

Discurile de frana trebuie schimbate atunci cand ating un anumit grad de uzura, insa trebuie sa stii si care este acesta.

Desigur, vorbim despre recomandarile producatorilor, asa ca nu ne vom raporta la „legendele” stiute de anumiti soferi sau la metoda „lasa ca merge si asa”.

Aducem in discutie recomandarile expertilor, pentru ca soferii sa poata folosi masina in deplina siguranta.

Citeste si: Cand se schimba anvelopele de iarna la masina

Bineinteles, schimbarea discurilor de frana depinde si de tipul masinii, stilul de condus, dar si mediul in care automobilul este condus.

In cazul in care folosesti masina mai mult in oras, vei actiona frana mai des, asa ca acestea au nevoie de o schimbare mai rapida.

Daca obisnuiesti sa conduci in afara orasului, durata de viata a discurilor este mai lunga. Si stilul de condus este important pentru ca daca obisnuiesti sa conduci masina sportiv, atunci reduci si durata de viata a discurilor de frana.

In general, discurile de frana de pe partea din fata se schimba dupa ce ai parcurs aproximativ 30.000 – 40.000 kilometri. In schimb, cele de pe partea din spate vor rezista pana la 50.000 – 60.000 kilometri.

Disc de frana uzat

Pe langa aceste recomandari, ar mai trebui sa fii atent si la sunetele sau vibratiile sistemului de franare. Daca eviti sa schimbi placutele de frana la timp, acestea se vor toci si vor lasa urme in discurile de frana.

O sa mai auzi si acel scartait la actionarea sistemului de frana, asa ca este un semn ca ar trebui sa schimbi si discurile.

Tot cand actionezi frana automobilului si simti vibratii in volan sau in pedala de frana, atunci este un semn ca discurile s-au tocit sau s-au ovalizat. Nu mai sta pe ganduri si schimba-le imediat!

Daca exista crapaturi la nivelul suprafetei, iti sugeram sa nu mai circuli cu masina si sa schimbi discurile imediat. Nu mai este sigur sa circuli cu acel automobil.

Mai poti verifica discurile uzate si cu degetul, insa fa acest lucru doar inainte de a porni masina, pentru ca acestea sa nu fie fierbinti. Pune degetul pe suprafata de frecare, spre margini.

Daca vei simti acea „buza”, adica diferenta de nivel de peste 2 milimetri, atunci discul este uzat si necesita schimbare.

Share
Published by
Cristian P.

Recent Posts

  • Utile

Cand si de ce se pune busuioc sub perna, conform traditiei populare

Cand se pune busuioc sub perna. Credinta populara asociaza sarbatorilor de peste an o serie…

31.10.2022
  • Gradina

Cand se stropeste via cu piatra vanata si cum sa faci solutia

Cand se stropeste via cu piatra vanata. Afla care sunt perioadele in care sa aplici…

25.10.2022
  • Gradina

Cand se planteaza catina si cum sa faci acest lucru

Cand se planteaza catina. Afla care este cea mai bune perioada pentru a planta catina…

24.10.2022
  • Utile

Vacanta in Egipt. Cand este cea mai buna perioada de vizitat

Te gandesti la o vacanta in Egipt in viitorul apropiat? Este o decizie excelenta, Egipt…

28.06.2022
  • Istorie

Cand a aparut boxul si unde au avut loc primele lupte

Cand a aparut boxul. Boxul reprezinta, fara nici cea mai mica indoiala, la ora actuala,…

20.06.2022
  • Utile

Cand incepe Programul Litoralul pentru toti in 2022

Cand incepe Programul Litoralul pentru toti in 2022. Temperaturile din termometre cresc parca de la…

16.06.2022