Utile

Cand si de ce se pune busuioc sub perna, conform traditiei populare

Cand se pune busuioc sub perna. Credinta populara asociaza sarbatorilor de peste an o serie de obiceiuri si traditii, dar si de superstitii legate despre ce este bine si ce este interzis sa facem in zi de sarbatoare.

Una dintre zilele de peste an, de fapt, chiar de la inceputul anului, care este marcata de o serie de traditii si superstitii este Boboteaza. Iar una dintre cele mai cunoscute traditii legate de aceasta sarbatoare este ca fetele necasatorite sa isi puna busuioc sub perna pentru a-si afla ursitul. Iata despre ce este vorba.

Cand si de ce se pune busuioc sub perna, conform traditiei populare – Cuprins:

Ce este Boboteaza

Boboteaza

Boboteaza sau Botezul Domnului se celebreaza, in fiecare an, in 6 ianuarie, atat in ritul ortodox, cat si in cel catolic. Aceasta sarbatoare se mai numeste si Aratarea Domnului sau Epifania.

Ortodocsii sarbatoresc botezul Mantuitorului in apele Iordanului de catre Ioan Botezatorul, celebrat si el, o zi mai tarziu, ocazie cu care se incheie perioada sarbatorilor de iarna.

Pe de alta parte, catolicii sarbatoresc Epifania care simbolizeaza anuntarea nasterii lui Isus regilor magi, cei care i-au adus, ulterior, cadourile binecunoscute: aur, smirna si tamaie. 

Ziua de 6 ianuarie este celebrata prin botezul apelor. Credinciosii merg la biserica pentru a lua apa sfintita, despre care se spune ca are proprietati vindecatoare. Stii mai mult ca sigur despre traditia de la Dunare, in care preotii arunca o cruce in apele reci, iar cei mai temerari inotatori intra in apa pentru a o recupera.

Ce spun traditiile populare despre Boboteaza

Traditii de Boboteaza

Una dintre traditiile cunoscute este ca in Ajunul Bobotezei, preotii sa mearga la casele enoriasilor pentru a le sfinti atat casa, cat si bunurile. In acest moment, fetele necasatorite pot cere busuioc sfintit de la preot, planta care serveste unei traditii la fel de cunoscuta in tara noastra.

O alta traditie, care se pastreaza cat de cat in nordul tarii, este Iordanitul femeilor. Astfel, femeile se adunau in grupuri la casa uneia dintre ele si mancau, beau si dansau toata noaptea. A doua zi, dimineata, ii luau pe sus pe barbatii care le ieseau in cale si ii duceau la rau… unde ii amenintau ca ii arunca in apa.

Sfintirea bucatelor este similara unei traditii din Ajunul Craciunului. Ea are loc in Ajunul Bobotezei. Pe masa sunt puse nu mai putin de 12 feluri de mancare, sub fata de masa se pune fan, iar la colturile mesei cate un bulgare de sare. Nimeni nu se atinge de mancare pana ce aceasta nu este sfintita de preot.

Citeste si: Cand se pune graul la incoltit de Sfantul Andrei

Romanii cred ca daca in dimineata dinaintea Bobotezei, adica in Ajun, pomii sunt plini cu promoroaca, atunci rodul acestora va fi unul bogat.  Totodata, in traditia populara se crede ca animalele din gospodarie vorbesc la miezul noptii, de Boboteaza, despre locurile in care stau ascunse diferite comori.

Tot traditia interzice credinciosilor se spele rufe in ziua de Boboteaza, sa se certe sau sa imprumute bani sau alte bunuri.

Se mai spune ca Boboteaza este un moment in care descantecele sunt extrem de eficiente, conditia fiind insa ca inainte de a le face, sa fie tinut post negru.

In plus, se stie ca busuiocul este o planta cu diverse conotatii magice. In aceste conditii, se recomanda credinciosilor sa ceara busuioc de la preot si sa il pastreze in casa, cat mai aproape de icoane pentru a mentine casa ferita de duhurile rele, de farmece si blesteme.

Cand se pune busuioc sub perna

Cand se pune busuioc sub perna

Aceeasi traditie populara spune ca in noaptea de Boboteaza, fetele necasatorite isi viseaza viitorul sot, adica ursitul, cum este el numit in popor. Pentru asta, acestea trebuie sa isi lege pe inelar un fir rosu de matase si sa puna o ramurica de busuioc sub perna.

In unele zone se mai spune ca pentru a-si visa ursitul, tinerele trebuie sa tina post negru in Ajunul Bobotezei, adica sa nu manance nimic si nici sa nu bea apa. La fel de important este ca, inainte de culcare, tinerele sa se roage pentru sanatatea lor si a celor din familie, dar si pentru noroc in dragoste.

In alte zone, aceasta traditie spune ca firul rosu de matase trebuie sa lege ramura de busuioc de sub perna, dar si inelarul tinerei necasatorite.

Tot traditia spune ca fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza se vor casatori cu siguranta in acel an.

Share
Published by
Cristian P.

Recent Posts

  • Gradina

Cand se stropeste via. Schema de tratamente pentru vita de vie

Cand se stropeste via. Afla care sunt perioadele in care trebuie sa aplici stropirile la…

22.07.2024
  • Gradina

Cand se stropesc prunii si ce produse sa folosesti

Cand se stropesc prunii. Afla care este schema de tratament la prun si in ce…

18.07.2024
  • Gradina

Schema tratamente ardei. Cand se stropesc ardeii din gradina

Schema tratamente ardei. Afla cand se stropesc ardeii din gradina si ce produse ar trebuie…

15.07.2024
  • Gradina

Cand se stropesc cartofii. Ce produse sa folosesti si schema de tratament

Cand se stropesc cartofii. Afla care sunt perioadele in care se stropesc cartofii si care…

13.07.2024
  • Gradina

Cand se stropesc rosiile. Schema de tratamente la tomate

Cand se stropesc rosiile. Afla ce produse ar trebui sa folosesti, dar mai ales care…

09.07.2024
  • Gradina

Cand se stropesc castravetii. Ce produse sa folosesti pentru legumele din solar

Cand se stropesc castravetii. Afla ce produse ar trebui sa folosesti pentru legume in solar…

05.07.2024