Gradina

Cand se face mulcirea solului si de ce este necesara

Cand se face mulcirea solului, dar mai ales de ce este absolut necesara aceasta operatiune in gradina ta. In cazul in care nu ai facut asta pana acum, o sa iti explicam in ce fel te poate ajuta.

Cand se face mulcirea solului si de ce este necesara – Cuprins:

Mulci. Ce este si la ce ajuta?

Mulcire pamant

Cand se face mulcirea solului. Pentru cei ce inca nu stiu, mulciul reprezinta acel strat care acopera solul si ii ofera protective. Vorbim despre protejarea impotriva temperaturilor scazute din sezonul rece, protective impotriva uscare in sezonul cald atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate sau impotriva eroziunii.

Mai mult decat atat, mulciul te poate ajuta sa obtii o recolta mai mare, mai sanatoasa si sa faci si economii, deoarece vei aplica mai putine tratamente, iar plantele nu vor mai fi expusa la un numar mare de boli sau daunatori.

Ar mai trebui sa stii si ca termenul de mulci este imprumutat din limba engleza. Vorbim despre „mulch”, care descrie o gama larga de materiale organice sau anorganice, folosite pentru a acoperi solul si pentru a imbunatati calitatea acestuia.

Cand se face mulcirea solului din gradina

Cand se face mulcirea solului

In cazul in care ti-am trezit interesul, trebuie sa stii ca mulcirea solului se face primavara. Totusi, daca nu ai apucat sa faci acest lucru asta primavara, mai poti pune un strat de mulci si toamna. Asadar, este necesar sa stii cand se face mulcirea solului.

Daca alegi sa faci mulcirea solului primavara, ar trebui sa stii ca o sa aduci o multime de beneficii plantelor din gradina. In primul rand, vei reduce numarul buruienilor si acestea nu vor mai creste pe langa plantele care trebuie sa iti ofere fructe sau legume.

Citeste si: Cand se pune gunoi de grajd in gradina si de ce este necesar

Acoperind solul cu un strat de mulci, buruienile nu vor mai creste, deoarece lumina nu va mai ajunge pe pamant. Expertii recomanda sa mulcesti solul intre mijlocul si sfarsitul primaverii.

Nu trebuie sa faci acest lucru prea devreme, deoarece pamantul trebuie sa se incalzeasca, iar aplicand un strat de mulci vei impiedica acest lucru. Daca vei utiliza o folie pentru mulcire, este indicat sa faci acest lucru primavara devreme, deoarece folia va creste temperatura solului cu pana la 5 grade Celsius si pana la o adancime de 5 cm.

Mulcirea solului in gradina

Mulcirea solului se poate face fara nicio problema si atunci cand vine toamna, insa ia in considerare faptul ca mulciul va capata o culoare neagra pana ce va sosi sezonul cald. Nu este absolut nicio problema, vorbim doar de partea estetica.

Mulcirea solului se poate face folosind mulciul organic, provenit din scoarta copacilor, ace de conifere, aschii lemnoase, crengi uscate si tocate, frunze uscate, paie, coji de nuca sau iarba cosita. Totusi, acest tip de mulci trebuie inlocuit periodic si poate contine boli sau daunatori.

Mulciul anorganic poate fi cumparat din magazinele de specialitate si consta in pietris de rau, sticla, roci concasate sau folii de mulcire fabricate din polietilena. Aceste produse rezista mult mai mult si sunt disponibile in anumite culori sau texturi. Desigur, principalul dezavantaj il reprezinta costurile mai ridicate.

Share
Published by
Cristian P.

Recent Posts

  • Utile

Cand si de ce se pune busuioc sub perna, conform traditiei populare

Cand se pune busuioc sub perna. Credinta populara asociaza sarbatorilor de peste an o serie…

31.10.2022
  • Gradina

Cand se stropeste via cu piatra vanata si cum sa faci solutia

Cand se stropeste via cu piatra vanata. Afla care sunt perioadele in care sa aplici…

25.10.2022
  • Gradina

Cand se planteaza catina si cum sa faci acest lucru

Cand se planteaza catina. Afla care este cea mai bune perioada pentru a planta catina…

24.10.2022
  • Utile

Vacanta in Egipt. Cand este cea mai buna perioada de vizitat

Te gandesti la o vacanta in Egipt in viitorul apropiat? Este o decizie excelenta, Egipt…

28.06.2022
  • Istorie

Cand a aparut boxul si unde au avut loc primele lupte

Cand a aparut boxul. Boxul reprezinta, fara nici cea mai mica indoiala, la ora actuala,…

20.06.2022
  • Utile

Cand incepe Programul Litoralul pentru toti in 2022

Cand incepe Programul Litoralul pentru toti in 2022. Temperaturile din termometre cresc parca de la…

16.06.2022